BIOCONSTRUCCIÓ, #casesdepalla #casasdepaja#arquitecte

dilluns, 27 de maig del 2013

Arriba la terra

Aquesta setmana passada va començar dimarts amb l'arribada de l'argila. Els paletes ja han recollit  i a partir d'ara continuem nosaltres, però m'han deixat algunes coses com ara la formigonera que ens ajudarà a preparar les mescles.


En aquest cas com tota la obra esta anant molt ràpid i he optat per comprar una barreja d'argila i arena base ja prefabricada d'Ecoclay (a Teruel).  Aquest fet ens estalvia la part de picar i tamisar els terrossos de terra argilosa i una part de les proves que s'haurien de fer (prova de la pilota, maleabilitat) per saber que la mescla que fem sigui bona i no s'esquerdi massa.  També hem aprofitat per encarregar alguns sacs d'argila vermella (color Atacama) per fer les capes d'acabat i comprar també la malla de "jute" (tela de sac) amb forats aptes per la mescla per fer servir en les juntes






Vaig estar buscant en fabriques de jute una tela bona però normalment les que es fan servir per altres usos són més denses i no serveixen ja que la mescla no traspassaria la malla. El forat ha de ser ampli. Una opció més econòmica i bona també seria comprar l'argila directament en alguna fàbrica de totxos o de productes ceràmics però no n'he trobat pròximes i com he comentat he aprofitat la comanda per demanar també la malla i colors per els acabats fet que m'ha fet decantar per aquesta opció. La opció més econòmica. més "sostenible", i també més laboriosa és la d'utilitzar la terra local de les cimentacions o d'alguna zona que contingui argila per després, fent proves, anar-li afegint els additius que li falten per millorar-la.

La mescla base porta l'argila i l'arena ja tamisades i amb una bona proporció, però tot i això, com encara tenia una mica d'arena vaig fer una primera prova amb la terra argilosa sola i una altra afegint-hi més arena. El resultat de la mescla sola a mi m'ha agradat més ja que és menys rugosa però caldrà afegir-li alguns additius per fer-la resistent i impermeable a l'exterior i fer-la més dura per evitar que en tocar-la tingui "desprendiments, taques". Ja faré una entrada acabant d'explicar tot aquest procés de proves que quan s'utilitzen arrebossats de fang, i terra en general per la construcció, són indispensables.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada