Deixo algunes imatges del taller que vam realitzar per setmana santa a Mas de Gomis. Per mi va ser un taller molt especial d'introducció a la construcció amb terra i a la bioconstrucció en general on vam poder viure de primera mà el que comporta l'autoconstrució, i el treball amb un projecte km0.
Aquest taller va sorgir davant de la necessitat que tenien a la finca de reorganitzar tot el tema dels animals, i d'aprendre sobre bioconstrucció per poder anar acondicionant els espais amb criteris ambientals usant materials locals. Per aquest motiu, després de diverses trobades la proposta va anar conduïda a construir amb els recursos propis del lloc en la major mesura del que fos possible i usar pedres, i terra provinent d'unes basses naturals que s'estan fent allà per afavorir la biodiversitat. A partir d'aquesta premisa i en veure que la terra que tenien (moltes tonelades!!) era argilosa vam optar per aquest sistema constructiu que ens va semblar el més adequat per la idea que ells tenien i per la posada en obra. Tot i que si ho hagéssim fet amb bales de palla ja la tindríem feta! ;) jeje.. però vaja també ha estat tot un repte i un plaer treballar amb terra i amb cob i sobretot amb materials km0, fent nostre una de les premises de la permacultura i es que no hi ha residus, només cal canviar les mirades... tot és susceptible (i aconsellable) d' acomplir diversos usos i funcions i ser reutilitzat
La idea de fer un taller va sorgir davant la voluntat de compartir i difondre sobre aquestes tècniques i dins del marc d'activitats que es desenvolupen (i desenvoluparan) allà sobre sostenibilitat, bioconstruccció, conservació (i educació) ambiental i moltes altres coses i l'objecitu era aprendre fent i empoderar els assitents.
En aquest cas després del replanteig, vam organitzar un camp de treball previ, on es van fer les fonamentacions (a mà) i després vam fer 5 dies de taller per inciar el procés, on vam estar 2 dies construint amb pedres i cal, parlant de la cal com a material de construcció, i de criteris de disseny per un edifici de terra, entendre i fer un tipus d'una "banqueta" i uns ciments. Aprendre a passar un nivell amb manguera, replanteig, etc...
Després vam fer 3 jornades dedicats a la construcció amb terra, on vam parlar dels grans i les fibres que les conformen, aprendre a formular i analitzar la terra que tenim, elaborar diferents masses, a a mà (peu) i a màquina, avantatges inconvenients, vam aprendre a aplicar i començar el mur de cob, veure on i com es col:loca la làmina impermeable per evitar capil·laritat, i experimentant amb troncs i ampolles de vidre. Aixi mateix es van donar criteris de disseny per l'elaboraciño dels seus propis projectes.
Tot això acompanyat de dinàmiques matutines grupals, canya-yoga i cercles, classes teòriques diàries, menjars alucinants que ens van oferir els nostres amfitrions i d'una zona d'acamapada on totxs vam conviure durant aquests dies, amb les visites de diversos animalons.
Les paraules es queden curtes per expressar el que va ser, tot allò, on des del primer moment es va crear un grup magnific i màgic acompanyat per un lloc tan especial també, i on en certa manera la bioconstrucció va ser una excusa per parlar/viure sobre autoconstrucció, permacultura, sobirania alimentària, salut, ecopsicologia, i moltes coses més, però sobretot per poder viure i veure que comporta una "petita construcció", conviure i compartir experiències. Per la meva banda va ser un paler estic molt content de saber que ens tornarem a veure de ben segur si no amb tots (qu espero que si!! ;), amb molts dels que van venir,!!! Gràcies
I pels que no hageu pogut venir ja anirem avisant de cara a les futures sessions .... De ben segur que aquest estiu farem algun altre taller a Casa fiona al menys un de morters de terra, i un de sostre verd. No us ho perdeu!!
I Aquí teniu breus imatges de l'evolució dels diferents dies: On vam estar fent pràctiques:
continuarà!!
Com sempre podeu seguir a FB això i molt més ;)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada