BIOCONSTRUCCIÓ, #casesdepalla #casasdepaja#arquitecte

dimarts, 30 de desembre del 2014

Cases de palla

El passat 18 de desembre vaig poder assistir a la jornada organitzada per l'ECA de Manresa, sota el títol de cases de baix consum energètic. Ens vam reunir unes 20-30 persones i vam poder visitar dues cases de palla a Catalunya de la mà dels seus habitants i-o constructors.

Moltes gràcies per haver-nos obert les portes de casa vostra i compartir la vostra experiència!  

Totes dues són exemples sens dubte de cases amb molt poc consum i confortables, i tenen acabats i tècniques constructives ben diferents amb uns materials en part molt similars, fusta i palla. 


La primera casa que vam visitar va ser "La plana",  situada a l'entorn d'una masia.

Es tracta d'una casa feta amb bales de palla i un entramat lleuger de fusta al centre del mur (sistema CST, de Tom Rijven), adobes, i soleres de pedra i cal, aïllament de plaques de suro i acabades amb rajola ceràmica. Els envans interiors són fets de terra i entramats i els arrebossats dels murs són de terra, i de calç amb pigments a l'exterior . La terra que es va utilitzar és la del propi terreny de desmunt, i la palla prové del camp de davant. Va ser construïda per l'Eric Garcia, (eco-constructors.com) i amb camps de treball. Una casa orgànica amb uns acabats i arrebossats espectaculars i amb un cost bastant baix.












La coberta és una coberta verda lleugera feta amb "totcho" machacat, sedums i amb les seves respectives làmines i capes... La coberta va ser dissenyada per Elisabeth Contreras, de "Cal cases", i Presidenta de l'Asociación Espanyola de Cubiertas verdes.


Està feta amb bigues de Doble T amb ànima d'OSB fetes a l'obra i aïllada amb bales de palla.






La segona casa que vam visitar va ser l'anomenada Larixhaus, una casa situada en un barri residencial, molt inspirada en les cases del centre i nord d'europa amb uns acabats de fusta de Làrix de línies modernes, que amaguen darrera seu una casa feta amb panells prefabricats de fusta i bales de palla. Una casa que es va construir sobretot en taller i es va muntar en sec a l'obra. No hi ha ni un gram d'argila. Una pena ja que els arrebossats d'argila, a més de divertits d'executar, tenen molt bones propietats per regular la humitat en els ambients interiors i acumular calor, però un exemple de que no sempre la palla va amb argila i en tot cas un exemple de prefabricat amb materials naturals.

Es tracta d'una casa amb certificat passive house darrera el qual hi ha Oliver Style de (Progetic). Aquest certificat , a grans trets, és un estàndard o sistema de construcció europeu que proposa fer construccions molt estanques i aïllades, que capten la calor amb una bona orientació (aquest seria el veritable criteri de casa passiva), i que ventilen de forma mecànica amb recuperadors de calor per evitar la pèrdua de calor (o de fresc a l'estiu) per fugues tèrmiques, tot i això, podríem dir que és molt "activa" ja que sempre funciona mecànicament. La majoria dels materials provenen d'Àustria.

Jo sincerament sóc més partidari de l'arquitectura passiva o bioclimàtica en el sentit "estricte" (si se li pot dir així) de la paraula, però en tot cas és una opció, interessant i amb menor impacte ecològic que la majoria de les construccions que es fan avui en dia...

Al seu web trobareu molta més informació. Larixhaus
Arquitecte Nacho Martí. Arquitectes tècnics, Maria Molins i Oriol Martí 
...












Així doncs tenim a davant dos exemples molt bons de construcció amb palla, un més high-tech i un més low-tech, amb acabats i funcionaments molt diferents, amb preus molt diferents però amb la palla i l'eficiència com a nexe en comú.

En tot cas tots els seus habitants estan molt contents amb les seves cases, que al fi i al cap també és del que es tracta, i ens ensenya que tothom pot tenir la casa de palla que més s'adapti a les seves necessitats i desitjos.. sempre i quan la economia ho permeti ;)

Qui no construeix amb  palla i terra és perquè no vol! 

I ara amb aquest fred una casa així és nota.

*totes les fotografies són pròpies, i no n'he posat de l'interior per respecte a la intimitat de gent que ens va obrir les portes de casa seva. Gràcies.
 No tinc totes les dades de les obres si algú dels interessats vol afegir, modificar o corregir alguna informació posa't en contacte a casetadepalla@gmail.com





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada