El passat 18 de desembre vaig poder assistir a la jornada organitzada per l'ECA de Manresa, sota el títol de cases de baix consum energètic. Ens vam reunir unes 20-30 persones i vam poder visitar dues cases de palla a Catalunya de la mà dels seus habitants i-o constructors.
Moltes gràcies per haver-nos obert les portes de casa vostra i compartir la vostra experiència!
Totes dues són exemples sens dubte de cases amb molt poc consum i confortables, i tenen acabats i tècniques constructives ben diferents amb uns materials en part molt similars, fusta i palla.
La primera casa que vam visitar va ser "La plana", situada a l'entorn d'una masia.
Es tracta d'una casa feta amb bales de palla i un entramat lleuger de fusta al centre del mur (sistema CST, de Tom Rijven), adobes, i soleres de pedra i cal, aïllament de plaques de suro i acabades amb rajola ceràmica. Els envans interiors són fets de terra i entramats i els arrebossats dels murs són de terra, i de calç amb pigments a l'exterior . La terra que es va utilitzar és la del propi terreny de desmunt, i la palla prové del camp de davant. Va ser construïda per l'Eric Garcia, (eco-constructors.com) i amb camps de treball. Una casa orgànica amb uns acabats i arrebossats espectaculars i amb un cost bastant baix.
La coberta és una coberta verda lleugera feta amb "totcho" machacat, sedums i amb les seves respectives làmines i capes... La coberta va ser dissenyada per Elisabeth Contreras, de "Cal cases", i Presidenta de l'Asociación Espanyola de Cubiertas verdes.
Està feta amb bigues de Doble T amb ànima d'OSB fetes a l'obra i aïllada amb bales de palla.
La segona casa que vam visitar va ser l'anomenada Larixhaus, una casa situada en un barri residencial, molt inspirada en les cases del centre i nord d'europa amb uns acabats de fusta de Làrix de línies modernes, que amaguen darrera seu una casa feta amb panells prefabricats de fusta i bales de palla. Una casa que es va construir sobretot en taller i es va muntar en sec a l'obra. No hi ha ni un gram d'argila. Una pena ja que els arrebossats d'argila, a més de divertits d'executar, tenen molt bones propietats per regular la humitat en els ambients interiors i acumular calor, però un exemple de que no sempre la palla va amb argila i en tot cas un exemple de prefabricat amb materials naturals.
Es tracta d'una casa amb certificat passive house darrera el qual hi ha Oliver Style de (Progetic). Aquest certificat , a grans trets, és un estàndard o sistema de construcció europeu que proposa fer construccions molt estanques i aïllades, que capten la calor amb una bona orientació (aquest seria el veritable criteri de casa passiva), i que ventilen de forma mecànica amb recuperadors de calor per evitar la pèrdua de calor (o de fresc a l'estiu) per fugues tèrmiques, tot i això, podríem dir que és molt "activa" ja que sempre funciona mecànicament. La majoria dels materials provenen d'Àustria.
Jo sincerament sóc més partidari de l'arquitectura passiva o bioclimàtica en el sentit "estricte" (si se li pot dir així) de la paraula, però en tot cas és una opció, interessant i amb menor impacte ecològic que la majoria de les construccions que es fan avui en dia...
Al seu web trobareu molta més informació. Larixhaus
constructors: http://www.farhaus.com/
Arquitecte Nacho Martí. Arquitectes tècnics, Maria Molins i Oriol Martí
...
Així doncs tenim a davant dos exemples molt bons de construcció amb palla, un més high-tech i un més low-tech, amb acabats i funcionaments molt diferents, amb preus molt diferents però amb la palla i l'eficiència com a nexe en comú.
En tot cas tots els seus habitants estan molt contents amb les seves cases, que al fi i al cap també és del que es tracta, i ens ensenya que tothom pot tenir la casa de palla que més s'adapti a les seves necessitats i desitjos.. sempre i quan la economia ho permeti ;)
Qui no construeix amb palla i terra és perquè no vol!
I ara amb aquest fred una casa així és nota.
*totes les fotografies són pròpies, i no n'he posat de l'interior per respecte a la intimitat de gent que ens va obrir les portes de casa seva. Gràcies.
No tinc totes les dades de les obres si algú dels interessats vol afegir, modificar o corregir alguna informació posa't en contacte a casetadepalla@gmail.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada