BIOCONSTRUCCIÓ, #casesdepalla #casasdepaja#arquitecte

dijous, 10 d’octubre del 2013

Fent massa amb els peus

Aquest setembre com anàvem curts de terra que havíem comprat i ja no teníem la formigonera vam preparar la massa del "cob" afegint terra argilosa del lloc i fent la mescla amb els peus en una piscina de bales de palla.

Vam picar i vam passar la terra per un doble tamís i la vam barrejar amb el morter d'argila que teníem, les restes de les masses que havíem fet abans de l'estiu, una mica d'arena i palla. Vam afegir-hi aigua però molta menys que quan en feiem amb formigonera ja que aquesta massa no la vam deixar reposar tant i a part volíem una textura una mica seca que ens permetés treballar-la bé amb les mans. La massa final seria una massa molt similar a la que vam fer servir per fer la capa de cos però com dic més seca amb la qual fent pilotes amb les mans es van aixecant els murs. En el nostre cas hem fet uns murs primets que no tenen gaire inèrcia tèrmica però realment tampoc la necessitàvem i ho hem fet servir per poder posar les ampolles

Aquesta tècnica de treballar amb massa "fresca" es coneix com a "cob" i nosaltres la vam fer servir per aixecar els murs d'ampolles però es poden construir cases senceres. Cada dia pots aixecar una filada d'entre 20 o 40cm ja que s'ha d'anar assecant per aguantar les capes superiors i els murs acostumen a tenir una major espessor a la part inferior i es van aprimant a mesura que anem pujant.

La terra és una material que també respira, amb molt bones prestacions tèrmiques i combina molt bé amb altres materials naturals com la palla. No és aïllant però té una alta inèrcia tèrmica cosa que vol dir que es un bon regulador de la temperatura ja que té un escafament o refredament lent i acumula calor o fresca al seu interior  que permet tenir una temperatura interior estable i constant. En el nostre país la tècnica més tradicional en terra és el tapial i hi ha moltíssimes cases fetes amb aquest material tot i que els seus propietaris a vegades ho desconeixin. Es calcula que a tot el món al voltant del 30% de persones viuen en cases de terra. (i d'aquestes no totes són al malanomenat "tercer món")

Després d'aquesta incursió a la Terra us deixo un vídeo d'un dia preparant massa a la Caseta de Palla!!


                                 

1 comentari:

  1. Bones família! Estic encantada com està quedant la caseta, de fet crec que l'okuparé un dia d'aquestos!!!
    El acabats són molt guapos, l'arcada de la finestra m'encante te molta simetria, molt ben mesurat CAPATAZZ!! jejejeje (amb carinyu) El lavabo m'ha deixat flipada amb lo trencadís, els diferents colors naturals que heu fet son molt naturals i la finestra de la veritat és una moooooooonada!!
    Així doncs, la caseta de palla està molt ben aconseguida!!.... companys/nyes ens mereixem una bona festa de celebració, una bona BORRATXERA! així que ens veiem a la festa de palla!!fins aviat
    ainanino

    ResponElimina