BIOCONSTRUCCIÓ, #casesdepalla #casasdepaja#arquitecte

dimarts, 18 de juny del 2013

Evolució interior. Lavabo: Primeres proves d'arrebossat, masses i capa de cos.


Hem començat a posar la capa de cos per l'interior per dos motius. La primera és que teòricament encara que sembli paradoxal (ja que sempre es té al cap protegir l'exterior el més aviat possible) això millora l'assecament sense problemes de la cara interior del mur. Sempre és convenient que la part exterior sigui més transpirable que la part interior per evitar condensacions i un excés d'humitat de la palla. La segona i més pràctica és que la part interior és més petita que l'exterior i el recomanable seria fer sempre els arrebossats de cop. Amb aquesta intenció vam començar per el tram més petit de paret que tenim: el lavabo i com vam tenir alguns problemes amb la humitat de la massa del primer matí no vam poder acabar del tot. No vam poder treure les fustes de guia ja que com la consistència era molt humida havíem d'anar-la deixant reposar. Vam tenir un parell de caigudes de l'arrebosssat per aquesta humitat i el pes de la massa però creiem que com vam retirar una bona part de la massa "dolenta" i ho vam fer amb compte anant-la deixant assecar abans de afegir més massa, al final va aguantar bé. Com acabarem fent una capa d'acabat per sobre, no em preocupa gaire que tinguem petites fissures i el fet de no fer-la tota  a temps no serà tan greu com si volguéssim fer una capa d'acabat. A més a més, posarem malla de jute a tota la paret per ajudar-nos amb les possibles esquerdes i tenir un acabat el màxim de fi que arribem. Tot un repte.

Aquesta capa de cos farà 2,5cm i tindrà un capa per sobre d'acabat fi de 0,5 cm. Per fer-ho primer vam anivellar amb paja-barro totes les juntes entre les bales de palla i la fusta; vam grapar canyís en cantonada i base i després ho vam unir a les juntes entre palla i banqueta amb paja-barro; vam posar làmina impermeable transpirable; vam vam clavar unes guies de fusta del gruix que tenim i vam començar a posar massa amb les mans i a llana de baix a dalt (humitejant el suport sempre). Amb l'ajuda d'una fusta que posàvem transversalment entre les guies, anàvem comprovant que la paret estigués anivellada i finalment on la massa s'havia assecat prou vam treure la guia de fusta i vam fer la junta que quedava amb massa. Una pena no haver-lo pogut acabar del tot però també ens va servir per començar a tocar les llanes i a controlar les textures i la humitat de la massa que anem aplicant.

La barreja que hem fet servir està descrita en una entrada anterior i la proporció que ens va resultar bé era de 6 d'aigua-8 de morter d'argila (argila i sorra) i 10 de palla deixades reposar 2-3 dies. Les següents les farem amb menys aigua i així no caldrà tant repòs i no tindrem tants problemes amb la humitat. Algunes fotos del procés:























Simultàniament anàvem treballant per la resta de l'interior també. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada