BIOCONSTRUCCIÓ, #casesdepalla #casasdepaja#arquitecte

divendres, 22 de desembre del 2017

EXEMPLES DE CONSTRUCCIÓ AMB PALLA. La Felcerossa. Sícilia



Aquest estiu vam conèixer de primera mà el que fou el primer projecte de construcció amb palla a Sícila. La "casa di paglia felcerossa" que està situada a 900m al peu de l'Etna , el famós volcà. Cal dir per tant que es troba en zona sísmica. Es tracta d'un habitatge molt estretament lligat a un projecte de permacultura, on s'ofereix allotjament (per caps de setmana sencers) i es realitzen diverses activitats de formació en relació a la permacultura.



Es tracta d'un projecte 100% legal, amb tots els permisos, que va començar al 2009 i que es va construir en autoconstrucció per en Toti i la Tiziana. La construcció en si (si no recordo malament) va durar un parell d'anys i crec que ara feia uns 5 anys que ja hi vivien.

Es tracta d'una casa de dues plantes amb estructura de fusta portant (pilars i bigues), amb arriostraments (diagonals) contra el sisme, aïllament de bales de palla, arrebossats interiors de terra, (i tadelakt pel bany) arrebossats exteriors de calç i part de les particions interiors fets amb "palla-encofrada" i amb ampolles. 

Des de la casa vistes espctaculars de l'Etna on a l'habitació d'en Toti hi ha una finestra que enquadra perfectament el cràter del volcà.





Destacaria el terra de la planta baixa que és un paviment continu de terra. Està acabat amb olis (oli de llinaça) i ceres, cosa que li confereix duresa, i resistència a l'aigua. És un terra com qualsevol altre, fregable, i el gran avantatge. No té juntes i per la textura i en aqust cas el color que té no es veu brut, contrariament el que sol passar amb peces amb un material massa polit. . Nosaltres el vam poder trepitjar (descalços) després d'uns quants anys de funcionament. El resultat, (després de 5 anys d'ús) estava en perfectes condicions i té una textura i un color preciosos. Díficil de descriure amb paraules. A part de les propietat que té un paviment com aquest amb el material TERRA: regulació humitat ambiental, acumulació de calor/fred (inèrcia tèrmica), etc...(per saber-ne més sobre paviments de terra)






Destacaria també que a nivell d'instal·lacions dir que no té aire condicionat (no cal) i només conta amb una estufa rocket a la sala que escalfa tota la casa.

Un altre detall que em va encantar es l'escala orgànica feta amb fusta local per una veïna artista segons ens va explicar el Toti. Coses així surten quan es treballen amb carinyo els detalls.

A l'exterior també hi ha una cuina "rocket" i un forn de terra. Ja sabem que a Itàlia el menjar és importat ;).

Tot això acompanyat d'uns bancals de plantes medicinals i comestibles autòctones i d'un bosc comestible en construcció.

Tb per últim dir que tenen dues cases més de pedra volcànica que hi havia a la finca que han estat rehabilitades i estan acabades amb calç, terra, fusta i pinters naturals d'argila. Les lloguen per caps de setmana sencers. Un luxe.  Una bona ocasió per allotjar-vos en llocs diferents si mai aneu a aquesta magnífica illa del mediterrani.

Per últim agrair una vegada més a en Toti per acompanyar-nos i obrir-nos les portes de casa seva. Ens ho vam passar molt bé, vam disfrutar de la visita i vam poder estar compartint una bona estona receptes i solucions sobre arrebossats, argiles, arenes i fibres. Va ser un plaer conèixer altres projectes que treballen en la mateixa línia.

Bon ambient, permacultura, bioconstrucció i alternatives vives.

Grazie per tutto. Piacere!!



Més info:
http://www.casadipagliafelcerossa.it/
FB

foto de Casa di paglia Felcerossa. Permacultura sull'Etna.

dimarts, 7 de novembre del 2017

CASETADEPALLA AL CICLE DE XERRADES A L'ETSAB-UPC (ESCOLA TÈCNICA SUPERIOR D'ARQUITECTURA DE BARCELONA)

Molt content de tornar a l'escola d'arquitectura de Barcelona de la mà d'ESFA.

Participaré en el cicle de xerrades Slowinfo on m'han invitat a una taula rodona per explicar una mica el que faig, i parlar de bioconstrucció i salut a l'hàbitat com a alternativa al model imperant (fins ara) a l'arquitectura.

La taula rodona estarà formada per @investigació canyera, @Sandra Bestrate,@Josep Bunyesc i @Arnau Bujons (arquitecte, Casetadepalla). El dimarts dia 21 de novembre. Un honor compartir i formar part d'aquest equip.




Algunes fotos de l'acte:



Aquí un enllaç al vídeo dela jornada

diumenge, 5 de novembre del 2017

XERRADES ONLINE RCP (red de construcción con paja)

Aquest 2017 s'han començat un cicle de xerrades de formació dins la Red de construcció amb palla, de la que formo part.

Aquesta tardor estem fent la segona tongada de sessions.

El dimecres dia 8 Casetadepalla, col·labora amb aquesta iniciativa oferint una conferència tècnica sobre un tema específic. 
En aquest cas les "sobrecimentacions o banquetes", on analitzarem detalls constructius, i compararem diferents solucions tècniques a nivell d'aïllament tèrmic, cost i sostenibilitat o impacte ambiental de la solució.

Una casa de palla és una molt bona opció d'habitatge eficient i confortable per el seu grau d'aïllament però en que funcionin bé, o millor la diferència està en els detalls.


En la majoria de construccions convencionals no paro de veure detalls mal resolts en que està ple de "ponts tèrmics" (fuites de calor i fred i per tant pujada de factures i riscos de condensacions)  i males orientacions dels habitatges, i això e´s imperdonable en els habitatges que vulguin tenir un disseny bioclimàtic (per mi imprescindible per fer arquitectura i espais confortables naturalment)

En aquest sentit dins les cases de palla o terra o formigó és important entendre els materials i com es comporten i veure on hem de prestar atenció per què una casa funcioni bé.

Us deixo enllaç a les xerrades que són gratuïtes (per socis) i a preu reduït per els no socis. Un excusa per fer-se membre i donar suport a la construcció amb palla. Cal inscripció prèvia



dijous, 12 d’octubre del 2017

XERRADA VISITA: Contrucció amb palla



Aquest dissabte dins la 18ena Fira de media ambient de Tàrrega. Casetadepalla i la Escola agrària de Tàrrega organitzem una jornada sobre bioconstrucció en que farem un petita xerrada per parlar de la construcció amb palla com a una opció de futur per construir habitatges sans amb materials naturals i de proximitat de forma eficient. Així mateix aprofitarem per fer una visita a la construcció amb palla que s'ha relaitzat a l'escola amb tallers de formació en bioconstrucció els últims anys.

L'actvitat es gratuïta però cal inscripció prèvia . ramon.anguera@gencat.cat.

punt de trobada dissabte ales 16.30 a 'estand de la Escola agrària de tàrrega.

fins dissabte.

per què amb palla?




dilluns, 28 d’agost del 2017

TALLER: TÈCNIQUES DE (bio)CONSTRUCCIÓ AMB TERRA. Octubre -Novembre 2017 Escola agrària de Tàrrega

"La tierra se convierte en oro en las manos del sabio" RUMI




Aquest octubre, per tercer any consecutiu continuem amb la formació en bioconstrucció a l' Escola Agrària de Tàrrega de la mà de @castedepalla.

Aquest any la temàtica és la construcció amb terra i les seves tècniques. Taller 80% pràctic.
Els dies 5-19-26 d'octubre i els 2 i 4 de novembre de 10-14:00 i de 15:00 17.30.
30 hores

Tindrem la col·laboració d'Albert Puy, de coeco, Amb gran experiència en el món de la construcció amb tapia i d'en Marc Saladrigues i En Xavier Marco, de Bellpuig  col·laboradors de Casetadepalla que han desenvolupat dues maquines de BTC (una manual i una motoritzada) i han fet una construcció amb aquest material, que ens permetran conèixer de primera mà aquesta tècnica.



Programa

dia 1: Conèixer el material, assajos i formulacions per diferents tècniques
dia2. Toves (adobe) i cob
dia3. BTC (blocs de terra comprimits)
dia4. Construcció amb tapia. (construcció de dos bancs amb tapia estabilitzada)
dia5. Visita a projecte d'habitatge de bioconstrucció amb terra



Inscripcions: Ramon Anguera ramon.anguera@gencat.cat. . 973 310 715 a Escola agrària de tàrrega. Més info i enllaç per inscriure's: http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/ActivitatAgenda/Construccio-00002






Edicions anteriors

dilluns, 13 de març del 2017

TALLER D'ARREBOSSATS DE CALÇ



CAT: [BIOCONSTRUCCIÓ] 8 i 9 abril 2017, Guissona, Lleida. Taller d'arrebossats de calç i estabilitzants naturals per morters de terra. amb Casetadepalla  Descomptes per inscripcions abans del 20 de març i també exalumnes. Possibilitat de descompte també amb beques de treball. 

Calç hidràulica, calç aèrea, calç en pasta, morters de terra, estabilitzants naturals per terra (provarem enzims i alguna sorpresa més!!!), patologies i reparacions, compatibilitat entre la terra i la calç, i moltes coses més!!! 80% pràctic!!! en obres reals de bioconstrucció on podrem veure i tocar diferents exemples amb terra i palla! 

No us ho perdeu!!! Places limitades!!

Programa complert, info i inscripcions, casetadepalla@gmail.com.



ESP: [BIOCONSTRUCCIÓN] 8 y 9 de abril 2017, Guissona, Lleida. Taller de revocos con cal y estabilizantes naturales para morteros de tierra con Casetadepalla. descuentos para inscripciones antes del 20 de marzo y exalumnos. Posibilidad de descuento también con beca de trabajo.

Cal hidráulica, cal aérea, cal en pasta, morteros de tierra (provaremos enzimas y alguna sorpresita más), patologías y reparaciones, compatibildad entre tierra y cal, y muchas cosas más!! 80% práctico en obras reales de bioconstrucción donde podremos tocar y ver distintos ejemplos con tierra y paja.

No os lo perdáis! plazas limitadas.



Programa completo, info e inscripcions, casetadepalla@gmail.com.