BIOCONSTRUCCIÓ, #casesdepalla #casasdepaja#arquitecte

dilluns, 28 de desembre del 2015

Bones festes i Bon 2016

Ens acomiadem d'aquest any intens, temps de balanços. Quina alegria veure i recordar totes les coses que he anat fent aquest any i la gent i projectes que he tingut l'ocasió de conèixer!! Algunes imatges de moltes de les activitats en què he participat  el 2015. 
Un any carregat amb molts tallers i xerrades i unes quantes obres participatives. Aquest any he tingut l'ocasió de co-construir la Pèrgola-Palet a Sant Boi de Llobregat, conèixer Mas de Gomis i la casa Fiona, formar part dels tallers de bioconstrucció de l'Espai gardenyes, i L'espaientreencants,  anar al construmat amb els companys d'Ecoark, les col·laboracions amb Artefakte, Raons Publiques, el Arco de la Virgen i l'espai Txema (bioarquitectura Mediterrania); les fires, Naturalmentsalàs, medi ambient tàrrega i natura de Lleida, tallers a la @casetadepalla i fomentant la bioconstrucció a ponent al casal de joves de Guissona i a l'escola Agrària de Tàrrega, a les escoles de Lleida amb la Cèlia i la fundació Lleida solidària, a l'escola Ondara de Tàrrega, al mercat romà i moltes coses més. També ha estat un any de formar-me a mi mateix amb estada  a l'ESBG, estudiant, investigant i dissenyant, i posant en pràctica un munt de tècniques de bioconstrucció. 

Gràcies a totes les que hem compartit aquest any i a tots els que seguiu aquesta pàgina i el FB! L'any vinent comença ple de projectes dels que ja us aniré informant. 

Bones festes, salut i per un 2016 ple de projectes i somnis!!! A disfrutar!!

Passet a passet i endavant. Fins aviat!!


Arnau

dimarts, 15 de desembre del 2015

Banc de Terra a la plaça de les Glòries, Barcelona

Us deixo algunes imatges del taller que hem realitzat aquest desembre al jardí comestible comunitari Entreencants a la plaça de les glòries de Barcelona.

Hem realitzat un taller de bioconstrucció amb terra en la que després d'unes proves hem utilitzat les terres de les obres de remodelació de les glòries per construir un banc-escultura per poder seure i reunir-se al jardí comestible.

han estat unes jornades totalment pràctiques on hem construït amb tres dies aquest banc.

Hem utilitzat en aquest cas una tècnica similar al superadobe, o de terra premsada encofrada en sacs, ja que era la més adequada per el tipus de terra i granulometria que teníem. Com sempre dic l'important en la bioconstruccio es adaptar-se als recursos i materials disponibles, aquí, la terra de les obres:



Aquest projecte es en si mateix és un petit manifest de la reutilització i valoració de la terra com a material de construcció així com també una prova viva on hem posat als límits els morters de terra. Els arrebossats exteriors estan fets amb morter d'argila (en aquest cas de la casa ecoclay) al que li hem afegit additius naturals per dotar-lo de propietats resistents a l'aigua  i una base amb morter de calç-natural El tigre, elaborat a les Terres de Lleida.

Veurem com avança de moment ens ha quedat ben xulo i és interessant el contrast de l'arquitectura participativa i d'escala petita que hem fet al costat de l'arquitectura icònica de la ciutat de Barcelona amb Jean Nouvel, Bohigas, etc.. . Us agrada?

Moltes gràcies a totxs els que heu participat., als hortelanxs, i al Toni i la Maria del Mar de l'associació Nàfent per invitar-me. Ara a gaudir d'aquest espai i a cultivar-lo;)




En ser un taller de tres dies hem hagut d'accelerar un pèl els temps de construcció i no respectar del tot el repòs, però tal i com ho hem fet en graus d'humitat, tipus de mescles, parant atenció a com endureix i mimant-lo una mica en aquest procés, estic segur que tindrà un molt bon comportament. El temps dirà ;)

Interessant tornar a comprovar que amb l'orientació d'algú es possible autoconstruir i aprofitar els recursos disponibles per crear amb les nostres mans quasi el que poguem arribar a imaginar.



L'educació de les noves generacions és imprescindible per un futur millor : Tallers escolars.

Aquesta tardor em van proposar col·laborar en un parell de tallers ben diferents els que últimament he fet , primer amb Renadívola amb nens de primària i després en una escola de Batxillerat.

Amb  la Cèlia Ribera, arquitecta i membre del grup company Renadívola, Taller d'Arquitectura Natural i que es dediquen sobretot en l'educació infantil i tallers en bioconstruccció hem estat treballant per la ONG Fundació Lleida solidària del col·legi d'aparelladors de Lleida. Hem estat fent uns tallers en escoles per nens de 10 a 14 anys on hem estat parlant de la construcció amb terra que desenvolupa la Ong a l'Àfrica (principalment) però també de la construcció amb terra a les terres de Lleida i en aquest país..

Hem fet unes maquetes de cases de terra amb toves petites pels nens, on ens ho hem passat bé tot aprenent i recuperant tècniques antigues. Hem visitat diferents cursos a les escoles, Camps Elisis, Magreners, Calassanç, i Mitjana a la ciutat de Lleida. Gràcies a tots els alumnes i professors. Ha estat una experiència molt enriquidora.




També vaig estar invitat  a l'Escola Ondara de Tàrrega al curs de Batxillerat on vam fer un taller de construcció amb terra per els alumnes de 1er i 2n de batxillerat artístic i vam aprendre a elaborar toves ;)

Una experiència diferent al que estic acostumat però molt enriquidora i divertida.

Si sou responsables d'un centre educatiu, membres de l'Ampa o voleu fer alguna activitat de bioconstrucció contacteu a casetadepalla@gmail.com i mirem que podem fer.


Curs de Bioconstrucció amb palla a l'escola agrària de Tàrrega . Octubre 2015




Després de molts mesos de treball, i preparació aquest octubre hem realitzat el primer taller de bioconstrucció teòric i pràctic amb bales de palla a L'escola agrària de Tàrrega.. En el taller hem construït una sala amb bales de palla auto-portants, aprofitant un porxo existent. Han passat unes 21 persones, de la zona de Lleida però també d'altres punts de Catalunya amb professions molt diverses com, agricultors, cuiners, arquitectes, jardiners, paletes, enginyers, informàtics, fisioterapeutes, etc.. però totes interessades en les possibilitats del material: La palla, com una alterantiva real per la construcció.




Un total de 7 sessions, amb continguts teòrics i sobretot molta pràctica sota la premissa d'aprendre-fent i on hem vist tots els punts /tret de la coberta) que conformarien bona part d'una casa feta amb aquest material. Durant el curs vam tenir una visita de tele Tàrrega, on veureu el vídeo que ens van fer.


Finalment dir que moltes gràcies al Ramon Anguera i el Ramón Cuadros , el Petit i l'equip de cuineres que m'han fet molt fàcil l'estada allà i que han permès que el taller i la construcció es desenvolupés correctament i hagin apostat per aquest projecte . També per suposat a tots els que han assistit, pel seu esforç i ganes d'aprendre, treballar i compartir que han demostrat a través de totes les hores del curs i les que no, i a tots els que ens han vingut a ajudar!
Gent molt interessant que segur que ho traslladaran a les seves explotacions i cercles. Ha estat molt interessant viure aquesta construcció amb tots vosaltres ! Gràcies.

Hem vist el concepte de banqueta amb neumàtics, cèrcols perimetrals inferiors i superiors, pre-marc de porta i finestra, amarre, aixecar murs amb bales de palla i dividir-les, grapes, estaques, pre-arrebossat, masses de terra, arrebossats, proves de terra i dosificacions, arrodoniments, juntes i moltes coses més...

Us deixo amb algunes imatges del procés ;) Tot i que hem estat rodant un time-lapse de tots els dies que quan tinguem adjuntaré!! ;)











 

vista tècnica  a la casetadepalla, caseta, cabaneta i galliner:





I així estan les coses a l'espera del bon temps  on continuarem amb noves propostes per acabar la caseta i aprendre en un cas real ;) Us agrada?

Us tindrem informats podeu seguir això i molt més a @casetadepalla







CONTINUARÀ...