BIOCONSTRUCCIÓ, #casesdepalla #casasdepaja#arquitecte

dilluns, 17 de juny del 2013

Preparant la massa per la capa de cos

Aquesta setmana vam començar preparant la massa de la següent capa que haurem d'aplicar  a la caseta: la capa de cos. 
En el nostre cas es tracta d'una capa que farà 2,5 cm de gruix i està composada per argila, arena, palla i aigua. La proporció que vam començar a utilitzar era de 6 d'aigua, 8 de morter d'argila (arena i argila ja barrejats) i 10 de palla. Segurament ens vam passar un pèl amb l'aigua però com la hem deixat reposar un mínim de dos dies i amb la calor que ha fet la vam començar a utilitzar i ja era bona. La palla en aquest cas convé que no sigui exageradament llarga i vam començar l'altra setmana picant-la amb una desbrossadora però com es va espatllar i encara no l'hem arreglada aquesta setmana vam partir-la una mica amb les mans i amb unes tisores de podar manual. La palla que hem utilitzat no és excessivament llarga i en tallar les parts més llargues que trobàvem hem aconseguit una palla picada amb tamanys molt diferents, des dels més petits que havíem guardat de l'afeitat de les bales, fins als més grossos que se'ns hagin "colat" (entre 10 i 15 cm) cosa que crec que ajudarà a reforçar l'estructura de tot el conjunt.




Aquesta massa com la hem elaborat amb formigonera convencional la hem fet més líquida per evitar que se'ns fessin "pilotes" a dins la formigonera i es qüestió de deixar-la reposar i fermentar fins que s'evapori l'excés d'aigua. El procés de fermentació és important perquè durant aquest la cera que recobreix la palla es desfà i fa que la palla es barregi amb la resta dels components de la mescla fins a assolir una massa enganxifosa que s'enganxa més a ella mateixa que  a les nostres mans. Ha de fer una mica de pudor. En aquest punt és quan es comença  a aplicar.



Per deixar-la reposar hem muntat una espècie de llits calents amb unes caixes que m'ha deixat el paleta (es podrien construir amb palets, utilitzar banyeres velles,...) que hem forrat amb plàstic i posteriorment hem tapat amb un plàstic negre. Allà hem deixat reposar la massa al sol fins aconseguir l'evaporació de l'excés d'aigua i el procés de fermentació. Un cop  aquesta massa s'aplica  a la paret i s'asseca la casa no fa pudor, (no patiu!) i tenim un arrebossat sòlid, bonic, innocu i termoregulador de la humitat a la nostra caseta de palla. 



S'ha de dir que teníem una mescla que vam fer fa 15 dies de prova i és amb la que vam començar. Aquesta mescla però estava molt aigualida i ens va fer de molt mal aplicar ja que pesava molt en estar humida i era molt difícil de treballar. Una de les lliçons que hem après aquests dies es a fer bé la massa i a saber esperar i fer en diferents capes si veiem que la mescla que apliquem es massa humida i no aguanta el seu propi pes.

En les següents controlarem millor el nivell d'aigua ara que ja hem vist una mica com es comporta.

1 comentari:

  1. Aupa ahi! a vere si se impulsen aquet tipus de proyectes, felicitats i sort amb el pajabarro! esta molt chulo! m ha agradat molt

    ResponElimina