BIOCONSTRUCCIÓ, #casesdepalla #casasdepaja#arquitecte

dimarts, 6 de maig del 2014

Curs d'introducció a la construccció amb palla


Nou curs en colaboració amb Artefakte. 10-11 Maig barcelona.
inscripcions cursos@artefaktes.com

Després del curs d’introducció a la bioconstrucció i al disseny bioclimàtic, aprofundim amb un dels materials naturals més fascinants per la construcció: LA PALLA.

"una brizna de paja parece algo pequeño y liviano y la mayoría de las personas no saben cuán valiosa es. Si la gente supiera el valor real del rastrojo de paja, podría ocurrir una revolución humana que podría llegar a ser lo suficientemente poderosa para mover un país y al mundo entero"
Masanobu Fukuoka.

El curs planteja una aproximació a la tècnica de la construcció amb palla com a una de les alternatives als sistemes constructius generalitzats després de la revolució industrial. Un material natural, pròxim, lleuger i noble que té molt bones prestacions tèrmiques i que, a més a més, presta a l’autoconstrucció i a l’empoderament. Palarem dels orígens d’aquesta tècnica, de la situació actual i perspectives de futur. Aprendrem com es pot construir amb palla per fer cases perdurables i sanes, i desmuntarem i ens alliberararem dels prejudicis que a vegades provoca aquest material. Veurem els principals sistemes constructius, els principlas conceptes que hem de tenir en compte en dissenyar i construir una casa de palla i parlarem d’autoconstrucció i legalitat.
Hi haurà una part pràctica on podrem tocar i veure el material, així com aprendre a manipular-lo. Pentinarem bales de palla per posar-les rectes, farem bales  a mesura i veurem com es poden modificar les formes de les bales de palla per punts singulars. Així mateix tocarem i utilitzarem diferents eines que s’usen per  al construcció amb palla i que es poden autoconstruir o adquirir de manera econòmica i senzilla. També, com sempre, es facilitaran enllaços i recursos per poder aprofundir més en aquest camp i saber on es pot aprendre més, així com oferir la possibilitat de participar en obres reals i continuar aprenent.

A qui va dirigit?
A qualsevol persona interessada en la bioconstrucció i la construcció en palla. Tant siguin arquitectes, aparelladors o tècnics que vulguin aproximar-se a aquest material o gent que no provingui de formacions universitàries o de formacions tècniques. No són necessaris coneixements previs, encara que el Modul 1 d’introducció a la bioconstrucció i al disseny bioclimàtic té molts coneixements complementaris que en aquest curs no es desenvoluparan.

Continguts:

1. Construcció amb palla. Història i antecedents.
2. La construcció amb palla al món
3. Perquè construir amb palla? Desmuntant Prejudicis
4. Principis bàsics de disseny per la construcció amb palla
5. Conceptes d’aïllament tèrmic, inèrcia tèrmica i transmissió de vapors.
6. Principals sistemes constructius i eines per a la construcció amb palla. Exemples
7. Construcció, autoconstrucció i legalitat. Exemples i debat.
8. Exemple pràctic. Conèixer el material. Manipulació de bales de palla. Elaboració de bales a mesura.

Bibliografia:

-NITZKIN, Rikki , TERMENS,  Maren, (2010) Casas de paja Una guia para autoconstructores, Olba, teruel: Ecohabitar

-MINKE, Gernot, MAHLKE, Friedemann (2006) Manual de construcción con fardos de paja. editorial Fin de siglo. Montevideo, Uruguay.

-SWENTZELL Athena, STEEN Bill, BAINBRIDGE David (1994), La casa de fardos de paja. Vermont. Chel sea green publishing company.

-CEBADA, Patricia, SOLSONA, Rubén (2005), Casas sanas y ecológicas con balas de paja. E-book, TallerKaruna.org

-Revista Brizna, especialitzada en la construcció amb palla, de la Red de Construcción con Paja. descàrrega gratuïta web RCP (http://casasdepaja.org)

-BARBARA Jones, (1996/2001) A guide to straw bale building, UK. www.strawbalefeatures.org.uk

-RFCP, (2012), Règles professionnelles de la construction en paille, editorial le Montieur. França.

-RIJVEN tom, (2008) Entre Paille et terre, Goutte de Sable, França.

-LLOYD KAHNTURSEN, Hermann, (1986), Cobijo (tit orig. Shelter), Blume ediciones.


Recursos audiovisuals relacionats:

SNELL, Heidi, Paja mental, redescubriendo un material antiguo
https://www.youtube.com/watch?v=WekLNHauA4A

MARANGONI, Gustavo (2007), El barro, las manos, la casa.   http://vimeo.com/41616082


Webs i altres llocs d’interés:

http://casasdepaja.org (Web de la Red de Construcción con paja)www.fasba.de (ass. alemanya construcció amb palla, alemany i anglès)Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada