BIOCONSTRUCCIÓ, #casesdepalla #casasdepaja#arquitecte

dilluns, 9 de juliol del 2018

EXEMPLES DE CONSTRUCCIÓ AMB PALLA. (HABITATGE UNIFAMILIAR A MALLORCA)


Fa poc vaig tenir la ocasió d'anar a Mallorca i vaig aprofitar per quedar amb l'arquitecte i també membre de la Red de Construcció amb palla Rafael sala. Un jove arquitecte mallorquí que porta uns deu anys dissenyant i construïnt amb palla amb el que compartim entenc valors i una manera de fer i d'entendre l'arquitectura. Un plaer conèixer-nos i compartir experiències. Moltes gràcies pel teu temps.

De fet m'encanta conèixer altres experiències ja que et permet veure altres maneres de fer i punts de vista. De tot se'n aprén.


Vam aprofitar per visitar una obra d'habitatge unifamiliar en construcció a Alcúdia:

Es tracta d'un habitatge amb estructura de fusta d'entramat lleuger (muntant central) i reblert de bales de palla (curiosament planes en aquest cas, per temes d'arrebossat) i arrebossat exterior amb morter de calç i interior de morter d'argila. Ambdós amb matèries primes locals. Té també un forjat sanitari ventilat i construint el forjat amb fusta i formigó.

Un projecte amb coberta ventilada de teula a dues aigües i disseny amb criteris bioclimàtics i de salut a l'habitat. Destacaria l'entrada de llum superior (solució que ja ha realitzat en diversos projectes) que permet iluminar i alhora fer entrar la calor provinent del sol a sud a l'hivern i alhora afavorir la ventilació de cara a l'estiu. (importantíssim en el clima càlid de les illes) Els envans són de fusta aplacats amb cartró guix i pintats amb pintura natural d'argila.


En quant a  instal·lacions té un sistema de ventilació mecànica amb recuperador de calor connectat a un sistema d'aerotèrmia que permetrà escalfar o refrescar l'aire en el cas necessari i alhora serveix per l'aigua calenta sanitària (ACS).


El preu ? segons el propi arquitecte el mateix que una obra convencional amb els preus de l'illa. (més cars que a la península) Això sí una casa amb molt bones prestacions segur i que és el resultat també de uns 10 anys d'experiència, amb els quals han pogut comprovar com les cases que construiexen es mantenen a temperatures estables al voltant dels 18-20 (hivern) - 20-25º(a l'estiu). També dada interessant és que en altres cases amb terra i palla (i una feina ben feta està clar) han passat el test del blower-door. Un test propi de la certificació "passive house" que medeix l'estanqueïtat a l'aire. És possible doncs construir cases passives sense cintes d'estanqueïtat i amb materails naturals. 



 


També en la visita vaig tenir al ocasió de conèixer i parlar amb un dels germans Ferrys, de construccions Ferrys, els constructors amb els que solen treballar i responsables de l'execució dels projectes que fan amb palla. Han hagut d'aprendre a través de proves i errors com executar habitatges en bioconstrucció i la veritat es notaven bons detalls i finura en l'execució. Una empresa familiar mallorquina amb ja un bon nombre de treballadors i que podria ser un exemple de la professionalització del sector i de com és viable , si s'és obert de mires, en fer la transició cap a una construcció amb bales de palla, morters de terra, estructures de fusta, arrebossats de calç o tadelakt .

Des de Casetaddepalla estaré encantat d'ajudar-vos com a arquitecte en la definició i elaboració dels vostres projectes i en poder afavorir la construcció d'habitatges i edificis sans i de baix impacte ambiental adequats a cada persona/economia/lloc. 





1 comentari:

  1. Et convidem a conèixer la construcció del Parc de les Olors a Santa Eulàlia de Ronçana. A la web hi trobaràs un video del procés constructiu. Però si vols venir-la a conèixer directament estàs convidat

    ResponElimina