En la meva visita a Mallorca amb en Rafael Sala com us explicava en el post anterior, també vam poder anar a visitar la reforma que s'ha fet en un edifici (ca ses llúcies) de la universitat de les illes balears (UIB per convertirlo en un edifici de consum gairebé nul (NZEB). Tipus d'edificis que seràn obligatoris per als nous habitatges a la UE al 2020 (i per als públics a partir del 2018)
Actualment es troba en construcció
Es tracta d'una rehabilitació i ampliació d'edificiació existent amb clau energètica (sota criteris passive-house) i amb materails naturals. (palla/terra/calç/fusta)
El punt de partida era una antiga edificació de pedra en mal estat al que s'ha adossat un nou volum amb bales de palla i estructura de fusta rematat per una coberta verda.
Els arrebossats interiors són d'argila i els exetriors de calç. En la part existent es va fer un trasdossat amb Osb replé d'aillament tèrmic (cel.lulosa) acabat amb plaques d'argila @ecoclay.
També hi ha gestió de les aigües amb fossa septíca i una posterior fitodepuració, i un poecte exterior amb crietris de permacultura en que va participar també Julio Cantos. (permacultor de l'illa)
Projecte molt interesant ja que amb materials naturals podem rehabilitar i millorar l'entorn construit ja sigui amb aquesta tècnica o fent un SATE amb bales de palla, i també per l'aposta del sector públic (universitat) per l'ús de materials de baix impacte ambiental, la salut en la construcció i l'eficiència energètica.
El projecte s'engloba dins del projecte smart-uib i es monitoritzarà per estudiar el seu comportament energètic
Aquí teniu un video de IB-3 on es parla d'aquest projecte explicat pel propi autor
A l'octubre tindrem l'ocasió de conèixer més d'aquest projecte al V encuentro de la Red de construcció amb palla. No us ho perdeu!!!
Com veiem tenim els coneixements i tenim la gent capaç de dissenyar i construir millor i amb menys impacte ambiental. És només questió de coneixement de les possibilitats i apostar per construccions eficients cuidant la salut i usant materials locals. Des de Casetadepalla estarem encantats d'assessorar participar i desenvolpuar projectes per a tots. Des d'escoles a edificis col·lectius, habitatge en cessió d'ús o protegits, rehabilitacions, residències i equipaments municipals. Ja que els habitatges col·lectius o els edificis públics són cosa de tots, que usem i paguem entre tots i haurien d'estar a l'altura del que ens mereixem. Edificis lliures de tòxics, de codi obert, integrats a l'entorn, reparables, i que minimitzin la demanda energètica per tenir un disseny i usar materials adequats a cada lloc.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada