BIOCONSTRUCCIÓ, #casesdepalla #casasdepaja#arquitecte

dilluns, 27 de maig del 2013

2a setmana de treball. Capa d'imprimació


Vam començar les feines amb en Joan, el Koletes, l'Aina, l'Aroa, l'Alba, les "Sales" que vam reclutar a última hora sense escapatòria, el Cusco, el Nino i jo mateix. Al cap de setmana  han torant a venir, també,  la Laia i la Mariona. Tots ells han estat deixant-se els dits en la caseta aquestos dies. Gràcies. 

Aquesta setmana la feina que ens tocava fer era el que s'anomena la capa d'imprimació i és la primera capa de fang (barbotina) que ha de penetrar a la bala de palla i serveix de suport a les capes següents. Aquesta capa confereix duresa  a les bales i és la capa que garanteix la protecció contra el foc. Per aplicar-la manualment la millor manera és fent força amb els dits cap a l'interior de la bala afegint-hi mescla. Aquesta capa és una capa interior és a dir  no es tracta d'afegir massa a l'exterior del mur sinó més aviat fer penetrar la barbotina a l'interior de la bala 1 cm o el màxim que es pugui. Anàvem remullant les bales amb massilla d'argila i després anàvem apretant amb els dits, o amb l'ajuda de pals, cap a l'interior aquesta mescla.  

 


 

El resultat final és una paret irregular i plena de forats que ens ha de servir per recolzar la capa d'arrebossat següent. (capa de cos) Per saber que hem fet correctament aquesta part s'ha d'arrancar un tros del revoc i si està ben fet ens hauríem d'emportar un bon tros de palla també de manera que hagin fet una massa única. Primer vam començar per l'interior per afavorir el secat. Encara que sembli paradoxal sempre és preferible començar per la part interior de la casa de palla ja que en aquest procés estem aportant humitat a les bales de palla i per fer cases transpirables i no tenir problemes amb les humitats, sempre el revoc o arrebossat exterior ha de ser més permeable que el revoc interior











 








Aquesta feina ha estat fins ara la més dura ja que requereix molta pressió amb els dits per fer-ho bé i si la setmana passada era molt gratificant veure lo ràpid que avançàvem en aquesta part és tot al contrari. Requereix paciència i anar fent. Finalment ho hem aconseguit així que ha estat un èxit!! Sort dels amics i amigues que han vingut a ajudar i de la barbacoa que vam fer per celebrar-ho.

Per la pròxima vegada ja hem dit que fabricarem una màquina per projectar-ho i fer aquesta part d'una manera diferent. El problema és que com la massa és molt espessa els projectors normals s'embossen i necessites una broca ben grossa. Una altra opció per fer la imprimació es fer servir la tècnica de "french dip" o pre-revoc que consisteix en abans de col·locar les bales deixar-les submergides durant 5 minuts pels dos laterals i després col·locar-les. Amb aquesta tècnica però el pes de les bales augmenta considerablement fet que s'ha de tenir en compte també i sempre es recomana intentar utilitzar bales més petites.

També hem acabat d'instalar els premarcs on col·locarem la finestra. Just a sota de la fusta hem posat un tros de làmina impermeable-transpirable Tivek per assegurar-nos que en cas que l'aigua entrés per sobre de l'escopidor no ens anés a parar al centre del mur. Val la pena recordar i pensar en aquests detalls ja que les finestres són un dels punts per on podem tenir problemes per la humitat. Per enganxar-la al mur vam utilitzar barbotina i la palla-fang que vam fer servir per unir els dos materials i deixar la làmina integrada en l'arrebossat.
















1 comentari: