BIOCONSTRUCCIÓ, #casesdepalla #casasdepaja#arquitecte

dissabte, 18 d’abril del 2015

1r Taller de Bioconstrucció a Guissona. Imatges

Aquests mesos ha tingut lloc el primer taller de Bioconstrucció al casal de Joves de Guissona, on han passat unes 15 persones de Tàrrega, Florejacs, Aitona, Granollers, Viladecans, Alcover,... i que vaig organitzar des del projecte Casetadepalla. Han estat 5 sessions pràctiques de 3-4h d'introducció a la bioconstrucció, En aquest cas ens hem centrat en la construcció amb terra per introduir en alguns dels diferents camps en que podem usar-la i més tenint en compte que la terra d'excavació per la construcció d'un habitatge es un "residu" i  en canvi és potencialment utilitzable per construir-lo,

En bioconstrucció ja construim amb palla o amb altres materials és molt interessant aprendre a utilitzar aquest material tan antic i noble i alhora tan poc valorat.
Durant el curs hem aprés a entendre quins "grans" conformen la terra, a fer proves i formulacions, i a elaborar i construir amb adobe i Btc. Tb hem experimentat amb la tàpia, hem aprés a fer un arc de mig punt i començat a parlar d'arcs i voltes...
Hem vist morters de terra, bastos i fins, aptes per arrebossar les parets de les nostres cases, hem començat a veure com fer mescles, com aplicar-los, les capes, pros i contres, i finalment vam fer una intervenció al casal de joves en que vam pintar el casal amb pintures naturals d'argila que vam crear allà mateix.

Moltes gràcies a totxs els que heu vingut aquests dies, a tot al taller o les sessions que hagueu pogut venir, ha estat un plaer segur que ens anirem veient!!! i els que se us ha escapat no us perdeu la pròxima! ;)



M'agradaria afegir que en aquest curs he tingut la col·laboració dels companys Marc Saladrigues i Xavi Marco de Bellpuig que van venir a la sessió dels BTC amb la màquina i on vam fer uns BTC (Bloc de terra comprimit) i experimentar amb un BPC (bloc de palla comprimit) ;) ; també no hagués estat possible sense la Iohana del casal de joves i també agrair a a la casa de morters d'argila Ecoclay, que em va cedir morters i pintures que fan ells, per poder provar i donar a conèixer també productes de terra ja fets i de qualitat.

La resta de materials que vam usar van ser terres argiloses segarrenques, arena, graves, palla, i el resultat de tot plegat es que amb aquesta terra és poden fer moltes coses, de fet la Iesso romana, segons m'han comentat, per sobre les pedres actuals s'aixecava amb tàpia. Així que com dic moltes vegades en bioconstrucció no ens hem inventat res ;) per mi simplement és aplicar els coneixements que tenim i mitjans actuals per poder aprendre i millorar si cal, de la construcció tradicional, per fer millors cases i viure millor.




"la tierra se convierte en oro en las manos del sabio" 
Rumi , Pèrsia, SXIII



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada