BIOCONSTRUCCIÓ, #casesdepalla #casasdepaja#arquitecte

dimecres, 12 de febrer del 2014

Artefakte i Casetadepalla. 22 i 23 de febrer, Barcelona. Curs d'introducció a la Bionstruccció

Aquest 2014 comença carregat de projectes i tallers, com per exemple aquest curs que hem muntat en colaboració amb la gent d'Artefakte



22-23 de febrer al local de Raons públiques (C/concordia 30, baixos) a Barcelona. inscripcions a cursos@artefaktes.com


Sinopsis:

Davant la crisi energètica mediambiental i social imperants, apareixen noves i velles maneres de fer i construir que reflexionen i plantegen alternatives sobre la manera de viure i habitar que tenim actualment. La Bioconstrucció, a grans trets, es podria dir que és un concepte que fa referència a aquelles construccions fetes amb materials naturals i que, a més a més, també tenen en compte el benestar de les persones que les habiten i-o hi treballen. Aparentment el concepte és modern però, en realitat, es tracta de recuperar i actualitzar la saviesa popular que amb el temps s’ha anat perdent. Ens passem la major part de la nostra vida dins d'edificis, ja sigui a casa, a la fàbrica, a l’oficina, a la botiga i per extensió en ciutats i pobles i, per tant, semblaria lògic preguntar-nos en quines condicions vivim, i com pot afectar això a la nostra salut i estat d’ànim. Així mateix, no cal oblidar que la construcció tal i com la coneixem avui en dia és la responsable de la destrucció del nostre entorn i d'una gran part de la contaminació del medi en el que vivim ja que per cada tona de ciment que s'utilitza s'alliberen a l'atmosfera 478 Kg de Co2 (es necessitaria una quarta part d'hectàrea d'arbres adults per capturar-lo)
En el curs reflexionarem sobre “l’habitar”  i es farà una breu introducció a diversos materials i tècniques existents per construir de forma més respectuosa amb nosaltres i el medi en que vivim, com ara la Terra, la palla i la canya entre d’altres. Es planteja com un mòdul i si hi ha interessats en alguna de les tècniques, més endavant es podrien fer mòduls més especialitzats, intentant realitzar també parts pràctiques.


Continguts:

1. Introducció del curs. Crisi energètica i arquitectura convencional
2. Les 5 pells de l’home segons Hundertwasser
3. La importància del lloc. Assoleiament, Ventilació, Transpirabilitat, geobiologia.
4. Principis bàsics de la permacultura i el disseny bioclimàtic en el disseny d’edificis
5. Arquitectura popular tradicional i saviesa popular. Exemples.
6. Conceptes d’aïllament tèrmic i inèrcia tèrmica.
7. Breu introducció a la construcció amb materials naturals i les seves propietats:
            Construcció amb Terra
            Construcció amb Palla
            Construcció amb canyes i bambú
            Construcció amb Materials reciclats (ampolles, neumàtics, cartró, containers...)
8. Cobertes verdes i jardins verticals. Encaix urbà


+ petites parts pràctiques... Farem massa, adobes i algunes cosetes més que estic acabant de gestionar ;)

---



A part durant tot l'any serem al solar del costat del Macba en el projecte BioBui(L)t pels que volgeu anar posant les mans a la massa i les idees a la pràctica! GRATIS! Al web de BAM tota la info i formularis per apuntar-se!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada