BIOCONSTRUCCIÓ, #casesdepalla #casasdepaja#arquitecte

dijous, 7 de juliol de 2016

PROJECTE PATI LLAR D'INFANTS MUNICIPAL PATUFET.

Projecte de transformació del pati de la llar d'infants municipal el Patufet de Guissona. CASETADEPALLA 2016.


Després de diverses jornades d'observació i diagnosi del pati amb les educadores del centre, ampa, pares, mares i nens, vam elaborar una proposta d'actuació per als pròxims anys per anar transformant aquest espai en una aula més  a l'aire lliure, dotant de vegetació i elements naturals aquest pati. La idea era transformar-lo de pati a jardí i crear diferents espais, i ambients per respectar els ritmes dels nens i afavorir la vegetació i la bio-diversitat al pati, creant espais per al joc motriu, espais de recolliment i descans, joc simbòlic, etc...
La proposta de Casetadepalla va ser un projecte obert, un pla director que ens guiés i que poguéssim anar desenvolupant amb el temps i amb la possibilitat de anar-ho fent amb les famílies i voluntaris com a obra participativa i adaptant-lo a l'obra:
Com a primer pas d'aquesta proposta hem construït amb l'ajuda de famílies voluntaris i amics aquests dos nous espais de joc: dos sorrals de terra compactada. el sorral gran és un cercle amb 3 braços que són l'inici d'una espiral auri i serveix per ordenar i qualificar el pati... Es va organitzar unes jornades de treball durant la setmana santa on vam fer els drenatges, el sorral en si amb la te`cnica de superadobe amb sac petit i el primer arrebossat amb terra, arena i palla. En aquesta fase també vam posar ampolles que donessin tocs de llum i vam amagar un pot dels tresors: un pot dins el sorral que es pot obrir i on els nens poden deixar o trobar coses. (la palla i la terra van ser les primeres coses que hi van deixar ;).
Després un cop sec vam fer la capa d'acabat amb morter de calç amb pigments naturals i hem posat terncadissos i diferents formes i detalls que fan que miris on miris i ha alguna cosa per descobrir.
Tots els materials venen de la zona i no hem gastat ni un gram de ciment, per tant tenim una petjada ecològica mínima. La palla de la Figuerosa, la terra de Guissona, els àrids i arenes de Bellpuig i la calç de Cervera.
S'ha fet gràcies a l'ajuda de les famílies i de voluntaris que ens han ajudat, especialment, a part dels pares, l'Ampa i el professorat, gràcies a

Per últim vam organitzar un taller de pintures naturals de calç on vam acabar de pintar-lo i vam segellar les petites esquerdes i microfisures de la calç.


Pel que fa a la jardineria hem comtat amb l'empresa tecnologia i regs de Bellpuig que ens han ajudat amb el reg, les muntanyetes i la plantació. La proposta ha estat dotar el pati de topografies i convertir el pati en un jardí comestible, amb una bona part amb criteris de xerojardineria usant plantes autòctones de baixes necessitats hídríques i amb moltes d'elles amb propietats medicinals. Hem plantat, Romaní, espígol, sàlvia, timó, esparnellac, menta, maduixeres, camamilla, tarongina, hipèric (herba de sant joan), sempreviva i algunes varietats de sedums i crasses tapissants, donant color i olor al pati i recuperant i valorant les plantes. Hem posat un encoixinat d'escorça de pi que evitarà les pèrdues per evaporació i la proliferació de herbes adventícies. També hem posat Ginesta i un túnel fet amb roures.
Per últim hem plantat una petita franja de gespa intentant cuidar un equilibri entre necessitats hídriques i rusticitat, que ens servirà de transició entre el proxo i el pati.
Acabem la primera fase i l'any que ve seguirem amb el projecte!!La millor recompensa ha estat la cara dels nens i veure'ls disfrutar d'aquest nou espai!

Per últim donar gràcies a la llar d'infants, Encís i a l'ajuntament de Guissona que han cregut en el projecte i ens han ajudat amb el finançament. Algunes fotos de la inauguració ;)
Podeu veure moltes més fotografies i videos del procés i del sorral en ús al Fb de la llar i de Casetadepalla.

En aquesta obra han participat: l'Anna, la Sílvia, la Núria, la Francisca, la Carme, l'Helena i el Iago, en Sergi i l'Esther, L'Agnés,  l'Adolfo i la Noelia, la Susanna, la Mariona, la Ita,  en Ricard, la brigada de Guisssona,  en Joan, la Marina, els germans Massó, en Joel, l'Adriana, la Júlia, la Noe , l'Alba,  molts petitons, i molta gent més !!!! (al final hem perdut el compte ja que igual han passat unes 50 o 60 persones diferents en tot el procés i molts curiosos i ha estat impossible registrar-los a tots. ;)!!!! Enhorabona a tots i gràcies!!!
Arnau

El dia 19 a Manresa farem la presentació del projecte i parlarem de la experiència del projecte Pati.  Si esteu interessats no us ho perdeu ;)
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada